joc responsabil logo

București, 18 aprilie 2019 – Asociația Joc Responsabil este îngrijorată de ușurința cu care o organizație care pretinde că apără interesele jucătorilor aruncă în spațiul public mesaje care fac trimitere la sinucidere și care pot ajunge și influența persoane vulnerabile. Este profund regretabil că acest tip de gest extrem și nedorit a fost invocat drept o amenințare la adresa autorităților locale și a societății civile.

Dat fiind faptul că este vorba despre un subiect care trebuie tratat cu foarte multă precauție în spațiul public, Asociația Joc Responsabil dorește să se delimiteze total de astfel de inițiative menite să decredibilizeze eforturile constante ale industriei de a promova în rândul clienților și operatorilor o atitudine responsabilă și, mai grav, să genereze consecințe nefaste în societate, prin posibile efecte de copiere.

La ora actuală există mai multe studii realizate la nivel internațional ce pot fi ușor găsite la o căutare pe internet și care arată că folosirea canalelor media pentru proliferarea unor informații legate de suicid duce la creșterea ratei de sinucideri.

În acest context, este evidentă importanța existenței unor programe specifice care să vină în sprijinul persoanelor care pot dezvolta o problemă legată de jocurile de noroc, așa cum derulează deja Asociația Joc Responsabil.

Transmitem, totodată, pe această cale, un apel către instituțiile mass-media de a nu da crezare cifrelor neoficiale aduse în spațiul public de către această organizație întrucât acestea nu exprimă realitatea, iar informațiile vehiculate în acest tip de comunicare nu au la bază vreun fundament real ori vreo cercetare de piață.

Mesajele care stau la baza acestei inițiative nu fac decât să creeze disfuncționalități în cadrul programului „Joc Responsabil” și să decredibilizeze, în mod rău intenționat, activitatea și acțiunile pe care le derulăm în permanență pentru persoanele care au reală nevoie de ajutor. Depunem constant eforturi de educare, prevenție și intervenție în rândul jucătorilor și suntem preocupați să identificăm cele mai potrivite metode pentru ca jocurile de noroc să fie percepute la nivel național ca mijloc de divertisment.

Ceea ce dorește să transmită Asociația Joc Responsabil este modul în care trebuie să fie ascultată o persoană cu probleme legate de jocurile de noroc. Dr. Cristian Andrei, psihoterapeut și coordonator al programului Joc Responsabil vorbește despre acest subiect:

CUM ASCULȚI UN DEPENDENT

Un om dependent ajunge, în sfârșit, să îți vorbească despre problema lui. În cazul particular al jocurilor de noroc, dependența se instalează ca un fel de alergie inversată la bani: persoana respectivă are o reacție imediată la sume mai consistente de bani, iar lipsa autocontrolului o face să îi parieze în cel mai scurt timp.

Sfatul1: Nu oferi bani în mână jucătorului dependent. De cele mai multe ori nu îi mai primești înapoi, iar boala lui este stimulată de banii oferiți. Nu plăti datoriile lui, pentru că favorizezi o cămătărie prelungită.

Pentru a avea acces la bani, dependentul minte extrem de des. Nu se află într-o situație plăcută și de aceea mesajele lui sunt emoționante, aproape convingătoare.

Sfatul 2: Nu te supăra că te minte, dar să nu faci ceea ce îți cere: să te împrumuți pentru el, să joci cu el, să întreprinzi acțiuni care duc la bani.

Dacă nu reușește să joace, persoana dependentă devine agitată și chiar agresivă. Refuză activitățile fără bani, refuză ocazia de a munci pentru supraviețuire. În schimb, pune presiune pe tine să obțină numerar, iar dacă te menții pe poziție, te poate jigni, ca mai apoi să se lamenteze iar. Asta se întâmplă pentru că dependentul este o persoană care consideră că i se cuvin banii ca o hrană.

Sfatul 3: Persoanele din jurul dependentului trebuie să comunice și să acționeze unitar. Este necesar să îl sprijine cu facilități sociale (locuință, hrană, activitate), dar și pentru terapie.

Terapia este dificilă și îndelungată. Ea începe prin recunoașterea problemei, se bazează pe intervenție în jurul persoanei și este marcată de multe minciuni și dezamăgiri. Apar multe recăderi, iar succesul apare când cel în cauză știe că a juca înseamnă a pierde, că se poate mulțumi cu sume mici, rezultate din muncă.

Sfatul 4: Caută sprijinul terapeutic cu atenție. Sunt puțini specialiști în dependența de jocul de noroc. Aceștia sunt profesioniști care cunosc mediul sălilor de joc și al Internetului; au multă răbdare, dar și cunoștințe de psihiatrie, pentru că adesea, dependentul are dinainte de a juca o tulburare de personalitate și depresie, necesitând uneori internări și medicamente.

Dependența poate fi prevenită mult mai ușor și mai frumos decât poate fi tratată. A vorbi doar despre consecințele jocului de noroc nu va avea alt efect decât să îi facă pe tineri să fie atrași de el. Pentru cei aflați în dezvoltare, „NU” este un cuvânt interesant.

Sfatul nr 5: Dacă ești un om educat, un jurnalist sau un leader, vorbește-le tinerilor despre măsura lucrurilor normale care pot duce la dependență: noroc, bani, prietenie, succes.

# # #

Asociația Joc Responsabil este organizația care derulează cel mai important și eficient program de prevenire și combatere a problemelor ce pot apărea din cauza depășirii unei limite de distracție la jocurile de noroc. Programul „Joc Responsabil” oferă o platformă online, www.jocresponsabil.roce include un chestionar de auto-evaluare, o adresă de email contact@jocresponsabil.ro și o linie telefonică gratuită 0800 800 099, prin intermediul cărora cei care se confruntă cu probleme ori familiile lor pot intra în legătură cu psihologii programului și se pot programa la ședințe de consiliere gratuite într-unul dintre cabinetele de psihoterapie din București, Cluj, Iași, Constanța și Craiova.