Echipa “Joc Responsabil” promovează, de peste cinci ani, principiile corecte ale raportării companiilor de jocuri de noroc din România la clienții acestora. Programul cu același nume a intrat de curând într-o nouă etapă de dezvoltare a sa, prin dobândirea de personalitate juridică.
Ca răspuns la dinamica industriei jocurilor de noroc și la nevoile de dezvoltare a Programului “Joc Responsabil”, a luat fiinţă Asociaţia “Joc Responsabil”, entitate care oferă tuturor actorilor implicaţi în industria de gambling din România cadrul legal pentru a contribui la sustenabilitatea industriei.
La începutul acestui an, Asociaţiile Romslot şi Romanian Bookmakers împreună cu Institutul pentru Resurse Umane, cu implicarea directă a reputatului dr. psiholog, Cristian Andrei, consultant al programului, au fondat Asociaţia “Joc Responsabil”. Scopul acesteia este de a atrage cât mai mulţi parteneri ai programului “Joc Responsabil”. Astfel, atât asociaţiile din industrie, cât şi companiile care nu sunt afiliate într-un astfel de organism, se pot alătura Asociaţiei “Joc Responsabil” în calitate de membri asociați sau membri susţinători.
Cea mai amplă componentă a Programului “Joc Responsabil” este dedicată jucătorilor problematici, componenta care, de altfel, a reprezentat și fundamentulacestui demers de autoreglemetare inițiat de Romslot si Romanian Bookmakers. În cei cinci ani de la lansarea programului, activitățile sale s-au extins și către zona de instruire a operatorilor, pentru o gestionare corectă a relației cu jucătorii.
”Programul Joc Responsabil, susţinut de peste 5 ani de asociaţiile Romanian Bookmakers şi Romslot, s-a bucurat de o dezvoltare continuă, investindu-se permament în cele mai moderne instrumente de suport pentru jucători, acţiuni de stimulare a operatorilor pentru adoptarea unui comportament responsabil, precum şi în promovarea unei imagini pozitive a industriei. Reputaţia industrei nu este însă dată doar de companiile membre ale celor două asociaţii, iar responsabilitatea trebuie asumată de întreaga industrie. Astfel, constituirea Asociaţiei Joc Responsabil a venit ca o soluţie firească de a oferi tuturor celor care împărtăşesc aceleaşi principii ca şi noi ocazia de a contribui efectiv la un cadru stabil pentru industria jocurilor de noroc.”, a spus Viorela Rădoi, director executiv Romslot.
“Joc Responsabil”, singurul program naţional dedicat persoanelor care se confruntă cu probleme de joc şi singurul din România care oferă un ajutor concret acestora, continuă astfel să se dezvolte ca iniţiativă a industriei de profil. Romanian Bookmakers şi Romslot salută, în acest context, decizia Rombet de a deveni membru al Asociaţiei “Joc Responsabil” și lasă deschisă invitația pentru toți cei care doresc să contribuie realmente la asigurarea armoniei industriei jocurilor de noroc cu societatea.
“A fost o perioadă frumoasă, cu multe obstacole, dar şi multe satisfacţii. Ne bucură că eforturile depuse de Romanian Bookmakers şi Romslot în aceşti cinci ani atrag în prezent aprecieri nu doar din partea companiilor membre, ci şi a ONJN sau a altor entităţi sau operatori din domeniu. Vom continua să dezvoltăm programul şi, în acest sens, ne bucură interesul unor potenţiali noi parteneri de a ni se alătura ca membri ai Asociaţiei Joc Responsabil. Există mai multe proiecte care vor fi lansate de asociaţia noastră în perioada următoare şi orice nou partener este bine venit”, afirmă Doru Gheorghiu, preşedinte al Asociaţiei Joc Responsabil şi director executiv al Romanian Bookmakers.
Totodată, Romanian Bookmakers și Romslot își declară deplinul angajament în a oferi viitoarei fundaţii de interes public sprijinul în a-şi atinge obiectivele și consideră că momentul apariţiei fundaţiei precizate la nivelul Ordonanţei de Urgenţă nr. 77 / 2009 va reprezenta intrarea într-o nouă etapă, inclusiv pentru Programul Joc Responsabil. Relația dintre Asociația Joc Responsabil și viitoarea fundație se dorește a fi bazată pe un strâns parteneriat, pentru a facilita necesarul transfer de bune practici către Fundaţie. Acest transfer de expertiză către noua entitate dedicată jocului responsabil şi înfiinţată la nivel guvernamental va fi cu atât mai valoros cu cât, la cei cinci ani de la începerea activităţii, se poate aprecia că programul Joc Responsabil şi-a atins obiectivele de dezvoltare.
“Este important că operatorii şi-au probat reponsabilitatea prin dezvoltarea programului ”Joc Responsabil”, dar mi-aş dori că această responsabilitate să devină o trăsătură a întregii industrii. ONJN pregăteşte o serie de măsuri în acestă zonă, iar apariţia Fundaţiei pentru un joc responsabil social va fi un moment de referinţă în aria a ce numim joc responsabil.” – Dan Iliovici, preşedinte ONJN.
Articol publicat în ediţia tipărită a revistei Casino Inside.