La începutul lunii septembrie, programul „Joc Responsabil”, a marcat startul celui mai important eveniment al industriei jocurilor de noroc din România: Entertainment Arena Expo, expoziția internațională adresată industriei de profil.

Primul eveniment a fost dedicat operatorilor și a luat forma unui seminar. Este vorba despre cea de-a doua ediție a seminarului de responsabilitate socială „Joc Responsabil”, care, și în acest an, a fost organizat cu susținerea Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc.

Evenimentul s-a bucurat, de asemenea, de prezența unui specialist internațional în probleme de responsabilitate socială, Helmut Kafka, care a vorbit despre perspectiva europeană asupra responsabilității sociale și a oferit o radiografie interesantă a pieței europene a jocurilor de noroc.

În cadrul studiilor de caz prezentate, dl. Kafka a atins un alt punct de interes pentru industrie, discutând despre măsurile de restricționare a jocurilor offline pe care autoritățile din diferite țări le-au luat, în mod exagerat, fără date obiective care să justifice acțiunile, pentru a câștiga capital de imagine. De asemenea, domnia sa a vorbit pe larg despre situațiile problematice care au fost generate de acest tip de acțiuni, care, în ciuda intențiilor, au accentuat, nu diminuat, problemele pe care doreau să le contracareze.

Este, spre exemplu, cazul Austriei, unde procentul persoanelor cu probleme de joc (scăzut, de altfel) rămăsese constant în ultimii ani. În ciuda acestui fapt, autoritățile de aici au interzis jocurile de tip slot machine (care nu erau corelate cu problemele de joc, dar care erau cele mai vizibile și cunoscute publicului larg). Acest lucru a condus la direcționarea jucătorilor pasionați sau a celor cu probleme de joc de la diferite jocuri de tip offline (care puteau fi urmărite, iar situația putea fi monitorizată și gestionată mai ușor) către jocurile din mediul online, care nu erau interzise și care protejau anonimatul jucătorului. Această inițiativă a avut, bineînțeles, ca efect scoaterea fenomenului din aria observabilă și ușor gestionabilă, neconducând deloc la diminuarea numărului persoanelor care au depășit limita distracției în materie de joc (procentul celor cu probleme de joc a rămas constant).

Pe lângă acestea, seminarul „Joc Responsabil” din acest an a fost gazda încă unui anunț de interes pentru industrie și pentru activitatea de responsabilitate socială. În continuarea eforturilor de a promova și a sublinia importanța comportamentului responsabil pentru sustenabilitatea unui business din industria jocurilor de noroc, ROMSLOT alături de Romanian Bookmakers au lansat o invitație deschisă tuturor companiilor din industria locală de profil pentru a se alătura proiectului și a sprijini și mai mult dezvoltarea acestuia, inclusiv pentru mediul online, în calitate de partener „Joc Responsabil”.

Cel de-al doilea eveniment, de interes atât pentru operatorii din industrie, cât și pentru reprezentanții presei, a fost reprezentat de o conferință în care au fost anunțate rezultatele celui mai recent studiu asupra incidenței jocurilor de noroc în România, realizat în această vară de compania de cercetare de piață GfK România, la inițiativa ROMSLOT și Romanian Bookmakers.

Studiul a fost lansat pentru a oferi o radiografie realistă și la zi asupra motivelor pentru care se joacă în România, asupra incidenței jocurilor de noroc, asupra dimensiunii eventualelor situații problematice și detalii referitoare la „portretul robot” al jucătorului român. Toate acestea pentru a aduce transparență, a demonta miturile despre piața jocurilor de noroc și pentru a promova o imagine corectă asupra industriei, arătând că este un segment marcant al sectorului de entertainment și un jucător important în economia locală.

Set de principii etice adresat industriei jocurilor de noroc, lansat în premieră pentru România

Tot în cadrul evenimentului de responsabilitate socială dedicat operatorilor a avut loc o altă premieră pentru industria locală.

Inspirați de experiența acumulată prin desfășurarea și dezvoltarea proiectului „Joc Responsabil”, de-a lungul anilor și de practicile etice ale companiilor care deja susțin acest program, ROMSLOT, împreună cu Romanian Bookmakers, au conturat un Set de Principii Etice și de Conduită Responsabilă, asemeni principiilor fundamentale care stau la baza condurilor etice existente în orice industrie matură.

Setul de Principii  creionat de cele două Asociații a fost lansat spre susținere și adoptare către toți actorii prezenți pe piața locală de profil și s-a bucurat de reacții pozitive inclusiv din partea Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc, ai cărui reprezentanți și-au manifestat deschiderea pentru susținerea lui.

Setul de principii include câteva direcții generale care ar trebui să stea la baza activității oricărei companii care activează în domeniul jocurilor de noroc din România:
1. Promovează-ţi afacerea ca mijloc de distracţie, nu ca modalitate de a câştiga bani!
2. Alocă resursă umană pentru generarea şi implicarea companiei în acţiuni de responsabilitate socială şi protecţie a clientului. Asigură şi un buget pentru asta!
3. Instruieşte-ţi permanent angajaţii referitor la cele mai recente practici în legătură cu asigurarea unei raportări responsabile a clientului faţă de jocurile de noroc.
4. Oferă cu limite clientului servicii sau facilităţi conexe practicării jocurilor de noroc care ar putea încuraja jocul excesiv!
5. Informează-ţi permanent şi fără menajamente clienţii despre pericolele jocului excesiv şi despre cum se tratează problemele de joc.
6. Asigură-te că identifici la timp şi corect jucătorii cu probleme!
7. Acţionează imediat când ai identificat un jucător cu probleme.
8. Cooperează cu familia atunci când e cazul, pentru a ajuta mai eficient jucătorul cu probleme.
9. Asigură-te ca în sala de joc accesul minorilor chiar este strict interzis!
10. Caută permanent parteneriatul cu autorităţile şi participarea benevolă la acţiunile care vizează responsabilitatea socială