“Joc Responsabil” este la acelaşi nivel de expertiză precum programe similare din Marea Britanie şi Italia

  • Evaluarea aparţine specialiştilor psihologi implicaţi în cele mai importante programe similare derulate în cele două ţări din vestul Europei, cu ocazia seminarului internaţional “BUNE PRACTICI ÎN ABORDAREA JOCULUI PATOLOGIC”
  • Acelaşi eveniment a marcat şi cooptarea în echipa „Joc Responsabil” a reputatului psiholog şi psihiatru Dr. Cristian Andrei

Echipa „Joc Responsabil”, cel mai complex program dedicat persoanelor care au depăşit linia perceperii jocurilor de noroc drept mijloc de divertisment, a organizat luni, 27 octombrie, seminarul internaţional „Bune practici în abordarea jocului patologic”. Evenimentul a avut ca scop schimbul de experienţe între specialiştii din Europa în domeniul problemelor de joc şi şi-a propus realizarea unei paralele între desfăşurarea programelor din România, Italia şi Marea Britanie, care să ajute la dezvoltarea proiectului autohton. În cadrul evenimentului a fost anunţată implicarea drept consultat în programul “Joc Responsabil” a reputatului psihiatru Dr. Cristian Andrei.

Programul din România a confirmat că se situează la nivelul celor din Europa

Evenimentul „Bune practici în abordarea jocului patologic” ” a reunit la Bucureşti unii dintre cei mai buni specialişti la nivel european, în abordarea jocului de noroc patologic, cu o bogată expertiză în domeniu. Astfel, au participat la eveniment Dr. Daniela Rosella şi Dr. Fabio Lucchini, din partea programului italian „Gioca responsabile”, Dr. Mirco Turco, ce a contribuit la dezvoltarea programului guvernamental dedicat problemelor de joc, Dr. Igor Vitale, specializat în tratarea jocului patologic, Dr. Katie Simpson şi Ruth Champion din partea programului Gambling Therapy din Marea Britanie.

Evenimentul a evidenţiat derularea programului autohton “Joc Responsabil” la standarde comparabile cu cele ale programelor similare din vestul Europei. Astfel, echipa “Joc Responsabil” utilizează aceleaşi instrumente ca programele din Italia sau Marea Britanie, respectiv linia telefonică adresată gratuit jucătorilor cu probleme, evaluarea online şi întâlnirile de grup. Şedinţele gratuite de evaluare şi consiliere în cabinetele din Bucureşti, Cluj şi Iaşi sunt un element în care programul “Joc Responsabil” excelează, fiind un serviciu pe care proiectele din alte ţări europene nu îl oferă. Pe de altă parte, din perspectiva prevenirii, asemănător demersurilor din cele două ţări occidentale, “Joc Responsabil” asigură o promovare consistentă în locaţiile de joc a necesităţii perceperii jocurilor de noroc doar ca divertisment.

Specialiştii străini alături de omologii din echipa “Joc Responsabil” au identificat, de asemenea, direcţii importante de dezvoltare a programului în România. Un exemplu ar fi relevarea necesităţii utilizării impactului familial în consilierea jucătorilor patologici, respectiv conlucrarea psihologului în demersul de consiliere cu membrii familiei celor asistaţi. Practica din cele două state menţionate a demonstrat că o astfel de abordare creşte semnificativ şansele de succes ale intervenţiei, în sensul scăderii sau chiar eliminării pericolului recidivei, urmând să fie aplicată şi în programul “Joc Responsabil”.

Leliana Pârvulescu, coordonator “Joc Responsabil” a concluzionat: “Această reuniune a oferit o perspectivă relevantă asupra desfăşurării programelor similare în Italia şi Marea Britanie, evidenţiind informaţii extrem de preţioase echipei noastre. În calitate de coordonator al programului <<Joc Responsabil>>, am avut, totodată, posibilitatea construirii unui raport de parteneriat ș,lvlbm,i colaborare cu psihologii din Italia şi Marea Britanie, parteneriat care va duce la un permanent schimb de bune practici, ulterior acestui eveniment.”

Steliana Rizeanu, coordonator ştiinţific al programul “Joc Responsabil” a adăugat“Evenimentul de astăzi a fost o bună oportunitate să analizăm mai bine modelele europene de programe dedicate problemelor de joc. Am putut observa că proiectul “Joc Responsabil” este unul aliniat la nivel internaţional, ce oferă servicii asemănătoare cu cele furnizate de alte programe din Europa. În România, lucrăm în mod continuu la dezvoltatea proiectului şi nu poate decât să mă bucure faptul că ni s-au alăturat iniţiativei noastre două noi cabinete din Iaşi şi Cluj şi că putem să beneficiem, începând cu această toamnă, şi de expertiza Dr. Cristian Andrei”.

Seminarul „Bune practici în abordarea jocului patologic” a marcat o premieră pentru derularea programelor dedicate problemelor de joc în România, ce va ajuta la dezvoltarea domeniului în România.

Recommended Posts