În perioada 3-5 septembrie, Asociația Joc Responsabil a participat pentru prima data în calitate de expozant, la expoziția internațională adresată industriei jocurilor de noroc, Entertainment Arena Expo, cel mai important eveniment al industriei de profil din România.

În prima zi a evenimentului, Asociația Joc Responsabil a organizat cea de-a patra ediție a seminarului “Joc Responsabil”. Seminarul a fost dedicat operatorilor din industria jocurilor de noroc și a fost organizat cu sprijinul Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN).

În panelul de vorbitori au fost prezenți Gabriel Mutu, Primarul Sectorului 6 București, Dr. Cristian Andrei, consultant al programului Joc Responsabil; Steliana Rizeanu, coordonator Joc Responsabil; Leliana Valentina Pârvulescu, coordonator al programului Joc Responsabil; Cristina Buhăescu, reprezentant Joc Responsabil pentru sala de joc a Game World; Liviu Popovici, Președinte Asociația Joc Responsabil și Sergiu Sebesi, Director Executiv Asociația Joc Responsabil.

Seminarul a abordat o serie de teme de actualitate pentru industria jocurilor de noroc din România, precum consilierea psihologică online – noi direcții de intervenție în problemele de joc, exemple de bune practici în jocul responsabil, precum și ultimele tendințe în terapia dependenței jocului de noroc.

“Întâlnirea de astăzi este un start în normalizarea relației dintre operatorii de pe piața jocurilor de noroc și autoritățile locale. Noțiunea de responsabilitate nu trebuie limitată la individul în sine, ci trebuie extinsă la nivelul comunității din care face parte acesta. Prin colaborarea cu operatorii din industria de profil încercăm să reglementăm lucrurile, astfel încât acestea să rămână pe o direcție bună în continuare”, a declarat Gabriel Mutu.

La rândul său, Dr. Cristian Andrei, consultant al programului Joc Responsabil a subliniat că în cazul jocurilor de noroc nu este vorba despre un joc patologic ci despre o tulburare de control. “Cauza tulburării de control în cazul jocurilor de noroc nu se află în sala de joc. Aceasta își are originea în educația pe care o primește un individ încă din copilărie. Proiectul Antrenat pentru Majorat își propune să abordeze adolescenții din mai multe perspective – jocuri, bani, prietenie, noroc – precursori care pot duce la tulburarea de control în jocul de noroc. Dacă educăm adolescenții, vom avea viitori adulți care consumă servicii de joc de noroc în cunoștință de cauză,” a spus Dr. Cristian Andrei.

În cea de-a doua zi a Entertainment Arena Expo, în cadrul seminarului “Ora exactă în gambling”, organizat de revista Casino Life & Business Magazine, Leliana Valentina Pârvulescu, coordonator al programului Joc Responsabil, a reiterat ideea că patologia jocului de noroc nu apare în sala de joc. „Un studiu inițiat de Universitatea Stanford și publicat în manualul de diagnostic al tulburărilor psihice, ediția a cincea, arată că adicția este legată de fapt de un slab control al impulsului. Acest lucru înseamnă că noi, psihologii din cadrul Joc Responsabil, vom avea argumente care arată că un comportament adictiv nu ține doar de sălile de joc, ci și de personalitatea individului, respectiv componenta genetică care îl orientează într-un fel sau altul în abordarea problemelor de viață. Studiile arată că un procent de 2% din populația globului este predispusă către o adicție de orice formă,” a precizat Leliana Valentina Pârvulescu.
Entertainment Arena Expo (EAE) reunește producători și distribuitori de jocuri de noroc, rulete, jackpot-uri, VLT, AWP, jocuri de noroc on-line, mobilier pentru sălile de joc, componente și în general tot ceea ce ține de capitolul divertisment.
EAE reunește companii cheie din industria jocurilor de noroc precum și vizitatori din România și din întreaga lume.