Asociația Joc Responsabil oferă suport psihologic gratuit și non-stop pacienților COVID-19 și personalului medical din Institutul de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta”

 In Aparitie Media

București, 27.05.2021

Începând din această lună, Asociația Joc Responsabil oferă servicii non-stop de consiliere psihologică gratuită  pacienților COVID-19 internaţi în Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Bucureşti, aparţinătorilor şi personalul medical din spital. Asociația Joc Responsabil și Institutul de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” au semnat un protocol prin care cinci psihologi din cadrul organizației, cu competențe în intervenție de urgență, vor oferi suport de specialitate pacienților infectați cu virusul SARS-CoV-2, aparținătorilor și personalului unității medicale.

Programul de asistență psihologică implementat de Asociația Joc Responsabil în cadrul Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” are ca principale obiective ameliorarea stării psihologice și emoționale a cadrelor medicale și personalului asistent, pacienților COVID-19 și aparținătorilor acestora, dezvoltarea unor atitudini de lucru mai bune în cadrul serviciului de intervenție COVID-19 și prevenirea instalării fenomenului de burnout și stărilor conflictuale și de irascibilitate în rândul personalului medical.

Psihologii Asociației Joc Responsabil oferă suport pentru:

  • ameliorarea complianței terapeutice a pacientului;
  • însoțirea psihologică a pacientului în perioada pre-intubare;
  • însoțirea pacientului intubat prin comunicare unilaterală;
  • abordarea psihoterapeutică a episoadelor anxioase;
  • preluarea tendințelor conflictuale ale aparținătorilor;
  • confruntarea cu vestea negativă a aparținătorilor;
  • prevenirea instalării fenomenului de burnout și stărilor conflictuale și de irascibilitate la personalul medical al Institutului „Marius Nasta”;
  • consilierea personalului medical privind abordarea tulburării psihice episodice.

Acest program a luat naștere din dorința noastră de a sprijini psihologic toate constelația din jurul COVID-19 și anume pacienți, rude și personal medical. În premieră, ajutăm și infirmierele de la Marius Nasta să facă față solicitărilor psiho-emoționale pentru că ele încă au nevoie de formare, au fost luate din mediul cu care erau familiarizate și aduse în preajma pacienților din secțiile COVID-19 și atunci și acestea au nevoie de sprijin, de formare specifică, de instruire. Ce înseamnă formare specifică? E vorba despre a ști inclusiv ce cuvânt să folosești în interacțiunea cu pacientul sau ruda, pentru că fiecare cuvânt contează în contactul cu o persoană care se simte amenințată de moarte. Psihologii din cadrul Asociației Joc Responsabil știu cum să facă o astfel de întâmpinare, cum să managerieze o situatie de tendință suicidară sau ce tehnici asertive și de evocare a speranței să transmită.

Imediat ce noi am venit cu ideea, doamna doctor Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta a răspuns afirmativ și toți cei implicați în acest program au înțeles care este valoarea unui astfel de demers. Și anume, acela de a fi însoțitorul pacientului și al rudei, persoana de sprijin non-stop pentru acestea, dar mai ales pentru cadrele medicale. Ne dorim ca prin acest program să prevenim inclusiv epuizarea acestora și apariția stărilor conflictuale față de colegi și familie”, a declarat dr. Cristian Andrei, neuropsihiatru, ambasador și coordonator al programelor de educație, prevenție și intervenție, Consiliere 24/7 și Antrenat de Majorat, derulate de Asociația Joc Responsabil.

Dincolo de boala COVID-19 în sine și de complicațiile pe care le poate provoca aceasta, ce duc la o presiune crescută asupra sistemului medical în ansamblul său, una dintre marile provocări aduse de această pandemie o reprezintă impactul psihologic, atât pentru pacienți și pentru apropiații acestora, cât și pentru personalul medical. Incertitudinile, temerile, oboseala acumulată, toate afectează starea psihică și emoțională a tuturor celor implicați. Am întâlnit pacienți și aparținători speriați. Avem cadre medicale în pragul epuizării având în vedere efortul susținut din ultimul an. Am tras numeroase semnale de alarmă de-a lungul timpului asupra acestei situații și am pledat pentru necesitatea suportului psihologic. Iată că, acum, am primit acest tip de sprijin din partea Asociației Joc Responsabil și Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta vine acum în ajutorul echipei sale, pacienților săi și rudelor acestora printr-un program complex  de suport specializat la care îi îndemn pe cei care au nevoie să apeleze. O stare psihică și emoțională bună ajută pacienții să se recupereze mai ușor, o stare psihică și emoțională bună, precum și tehnici psihologice adecvate ajută personalul medical să gestioneze mai bine situațiile-limită cu care se confruntă zi de zi. Acesta este motivul pentru care sunt bucuroasă că am reușit să implementăm acest program”, a declarat șef lucr. dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta”.

Programul de suport psihologic este oferit, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, online, prin Live Chat-ul de pe site-ul www.jocresponsabil.ro, sau telefonic, prin intermediul a cinci psihologi care au fost special instruiți pentru a interveni în situațiile cauzate de practicarea în exces a problemelor de jocuri de noroc. Psihologii Asociației Joc Responsabil sunt pregătiți pentru abordarea situațiilor COVID-19 încă din perioada stării de urgență de anul trecut, când Asociația și-a pus la dispoziție serviciul de Live Chat și linia de Help Line gratuită – 0800.800.099 – destinate jucătorilor cu potențiale probleme legate de jocurile de noroc și persoanelor aflate în linia întâi în gestionarea actualei epidemii de SARS-CoV-2 sau vulnerabile, de acesta beneficiind peste 700 de persoane afectate psiho-emoțional de pandemie.

Totodată, la activitățile de formare desfășurate de Asociația Joc Responsabil în cadrul Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” participă și voluntari de la Facultatea de Medicină și Farmacie care sunt voluntari în cadrul Institutului în întâmpinarea aparținătorilor, având astfel convergență și compatibilitate în serviciile oferite de Asociația Joc Responsabil.

 Programul de consiliere psihologică oferit Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” este susținut de Fundația Superbet, Fortuna Entertainment Group și Stanleybet.

 

Despre Asociația Joc Responsabil

Asociația Joc Responabil dezvoltă și implementează programe specifice referitoare la efectele practicării în exces a jocurilor de noroc și raportarea socială la acestea, contribuie la prevenirea dependenței de jocuri, la educarea publicului pe această tematică, precum și la combaterea dependenței, prin oferirea de consiliere psihologică persoanelor care au înțeles greșit rolul de divertisment al jocurilor de noroc.  Asociația Joc Responsabil închide cercul responsabilității: de la educație și prevenție – prin programul Antrenat de Majorat derulat în liceele din țară și adresat elevilor din clasele a XI-a și a XII-a – până la intervenție – prin programul omonim, Joc Responsabil, care oferă jucătorilor cu potențiale probleme evaluare și terapie psihologică gratuită la unul din cele șase cabinete existente în București, Cluj-Napoca, Iași, Constanța și Craiova și prin programul Consiliere 24/7, un serviciu integrat de consiliere psihologică online.

 

Recent Posts