ANTRENAT DE MAJORAT

Un program de educare a adolescenților din ultimii ani de liceu privind adoptarea unei atitudini responsabile față de jocurile de noroc și de prevenire a dependenței de gambling

Programul de educație Antrenat de Majorat se desfășoară în licee din toată țara și țintește adolescenții care se apropie de vârsta legală și pentru care activitățile de jocuri de noroc le vor fi în curând permise.  Acesta a fost gândit pentru a juca un dublu rol.

Acela de a educa tinerii astfel încât să poată lua deciziile potrivite, să cunoască riscurile implicării în activități care nu corespund nivelului lor de dezvoltare psiho-socială şi care le pot afecta evoluţia ulterioară. Iar de aici derivă cel de al doilea rol, acela de a preveni problemele legate de jocul compulsiv.

Cum au loc seminariile?

Seminariile Antrenat de Majorat au loc sub forma unor discuții informale interactive, în cadrul cărora Dr. Cristian Andrei, psihoterapeut, expert și ambasador al Asociației Joc Responsabil, le vorbește elevilor din clasele a XI-a și a XII-a despre ce este cu adevărat important în relaționarea socială și cum trebuie să reacționeze adolescenții la tentațiile divertismentului adresat adulților.

Se pune accentul și pe modul în care adolescenții trebuie să se poziționeze în raport cu valoarea și câștigarea banilor și pe modalitățile de afirmare a acestora altfel decât prin consumul de distracție sau câștigul rapid de bani. Astfel, pe parcursul sesiunilor Antrenat de Majorat se creează o atmosferă de interactivitate maximă, extrem de activă și intensă pentru participanți.

Mesajele campaniei:

  • Înțelegerea și poziționarea corectă a adolescenților în raport cu valoarea și obținerea banilor;
  • Ce este cu adevărat important în relaționarea socială și cum trebuie să reacționeze adolescenții la tentațiile  divertismentului adresat adulților;
  • Modalitățile de afirmare a adolescenților, altele decât prin consumul de distracție sau câștigul rapid de bani.

Seminariile pe care le desfășurăm abordează, din punct de vedere psihologic, teme relevante pentru vârsta și preocupăprile lor: anturaj, relaționare socială, valoarea și câștigul banilor, prioritățile vieții, cum se gestionează un buget etc

Atenție! În cadrul seminariilor Antrenat de Majorat NU discutăm despre jocuri de noroc sau despre cum se practică acestea!

„Noi nu ne ducem în licee ca să speriem adolescenții cu probleme de sănătate, moarte prematură, eșecuri, ci începem prin a avea o discuție pornind de la valorile adolescentului. Nici măcar nu menționăm sintagma <<jocuri de noroc>> în discuții, ci le vorbim despre baftă, bafta la școală, la examene, în viața personală. Și de acolo începem să înțelegem norocul, ce este el, cum se gestionează și, în definitiv, cum își pot contura viața și care sunt riscurile. Vorbim despre factori care, dacă nu sunt sănătoși, pot să ducă la excese cum ar fi dependența de jocuri de noroc” – Dr. Cristian Andrei, neuropsihiatru pentru copii și adolescenți.

De la debut, în noiembrie 2017 și până în luna februarie 2024, programul Antrenat de Majorat ajuns la aproape 12.000 de elevi de liceu din peste 130 de licee situate în 31 de orașe din țară și a inclus peste 500 de profesori coordonatori sau implicați în proiect.

An școlarNr. eleviNr. liceeNr. orașe
2017-201850033
2018-201922401711
2019-20201450166
2020-202122274313
2021-202220623215
2022-20233300273
2023-202410011
TOTAL1187913131

Orașe: București, Alba Iulia, Arad, Băneasa (jud Constanța), Botoșani, Brăila, Brașov, Buzău, Cisnădie, Cluj-Napoca, Constanța, Copșa Mică, Craiova, Galați, Hârsova, Huedin, Iași, Mangalia, Mediaș, Negrești (jud. Neamț), Oradea, Pitești, Pașcani (jud. Iași), Râmnicu Vâlcea, Săliște (jud. Sibiu), Sibiu, Tălmaciu (jud. Sibiu), Târnava (jud. Sibiu), Timișoara, Turda, Zalău